Orbán: Európát a kereszténység szilárd alapjára kell építeni

Létrehozás: 2012. november 16., 15:51 Legutolsó módosítás: 2012. november 16., 15:52

Budapest – A kereszténység szilárd alapjára épülő Európa fontosságát hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Parlamentben, ahol átadta a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést Christoph Schönborn bíborosnak, bécsi érseknek. Forrás: MTI, fotó: Kovács Tamás

Áder János köztársasági elnök a közép-európai katolikus összefogás előmozdításáért, a Magyarország melletti határozott kiállásáért és Európa keresztény gyökereinek következetes védelméért adományozta a kitüntetést a bécsi érseknek, az Osztrák Püspöki Konferencia elnökének.
A keresztény gyökereiről megfeledkező Európa hasonlatos ahhoz az emberhez, aki alap nélkül homokra építette a házát, majd jött az áradat, beleütközött ebbe az épületbe, amely az összeomlás szélére került – fogalmazott méltatásában az elismerést átadó kormányfő, aki szerint ezért ma sok felelősen gondolkodó ember közös célja az, hogy az új Európa ismét a kereszténység sziklaszilárd alapjára épüljön.
Orbán Viktor azt mondta, Európának a válsággal való sikeres szembenézéshez tisztáznia kell saját keresztény múltjához fűződő viszonyát, és meg kellene szilárdítania identitását. „Európa és Magyarország számára csak akkor lehetséges gazdasági felemelkedés, ha megtörténik a lelkek és a szívek felemelkedése is. Meggyőződésünk, hogy Európának a nemzetek nélkül nincsen szíve, kereszténység nélkül pedig nincsen lelke" – fejtette ki.
A miniszterelnök idézte az új magyar alaptörvényt, amely kimondja, hogy a kereszténység nemzetmegtartó erő, és a család, valamint a nemzet képezi a társadalmi együttélés alapját.
A kormányfő szavai szerint Christoph Schönbornra a Magyarország elleni közelmúltbeli támadások idején „mindig barátként számíthattunk", ő ugyanis nem azt kereste, mit lehet kifogásolni a magyar alaptörvényben, hanem éppen arra mutatott rá, hogy a szekularizált Európában milyen értékeknek kell újra hangot adni.
Beszédében a bécsi érsek azt mondta, a kitüntetés kifejezi az Ausztria és Magyarország egyházai közötti kapcsolat mély gyökereit, a több évszázados közös történelmet.
„Mindannyian tudjuk, hogy Európa gyökerei a zsidó-keresztény hagyományokban, a nagy római jogforrásokban, illetve a görög kultúrában találhatóak. Mindazonáltal tudjuk azt is, hogy ezek a gyökerek manapság veszélybe kerültek" – mutatott rá Christoph Schönborn, aki köszönetet mondott Orbán Viktornak azért, hogy ma is bátran kiáll ezen értékek mellett, és az új magyar alkotmány központi helyet biztosít nekik.
Az Országház Munkácsy termében rendezett ceremónián részt vett mások mellett Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és több államtitkár is.
Orbán Viktor miniszterelnök júniusi bécsi látogatása alkalmával – amikor megkoszorúzta Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek emléktábláját – köszönetet mondott Christoph Schönborn bíborosnak, bécsi érseknek azért, hogy egy magyar népi hős, Mindszenty József előtti „főhajtásban a társunk, ez a magyarok számára egy fontos gesztus az osztrák katolikusegyház részéről".

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben