Ökumenikus kórustalálkozóra került sor a Magyar Egyházzenei Társaság szervezésében

Létrehozás: 2012. november 19., 10:10 Legutolsó módosítás: 2012. november 24., 15:34

Budapest – A Magyar Egyházzenei Társaság szervezésében megújult formában immár harmadszorra került sor a páros években megrendezett országos, ökumenikus kórustalálkozóra. Szöveg: Kinczler Zsuzsanna

A kórustalálkozó idei tematikája így szólt: „Zsoltárok az adventi-karácsonyi ünnepkörben”.

Római katolikus, református kórusok töltötték meg a Belvárosi Szent Mihály-templomot 2012. november 17-én, evangélikus részről az Evangélikus Hittudományi Egyetem énekkara képviseltette magát.

Igen színes volt a paletta, mert bár a zsoltárok mindhárom felekezet életében központi fontosságúak, különbözőképpen dolgozzák fel ezt az egyébként is kiapadhatatlan forrást a különböző korok, különböző felekezetek, zenei irányzatok. De színes volt a paletta más tekintetben is, hiszen hallhattunk kis létszámú gyülekezeti énekkart; nagy létszámú iskolai énekkart; rendszeres és folyamatos munkát végző rendi iskolai énekkart; rendhez kapcsolódó szkólát; egyetemi énekkart; s olyan félprofi énekkart, akik immár 8 éve énekelnek, gondolkodnak együtt, jelentős egyházi támogatással. Ez a különbözőség nemcsak a művek kiválasztásában játszik alapvető szerepet, hanem a megszólaló művek kidolgozottságában, a lehetőségek maximális kiaknázottságában is. Az egyháznak s felekezeteinek természetesen mindegyik szintre szüksége van, ápolnia azt elemi kötelessége és felelőssége.

E munkát erősítendő szervez a társaság páratlan években ősszel szakmai napot.
A társaság elnöke, dr. Hafenscher Károly sajnos egyéb hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott az alkalmon jelen lenni, így az igei és minden egyéb lelki szolgálatot az alelnök, Balogh Péter Piusz, a Gödöllői Premontrei Perjelség tagja és gimnáziumának tanára töltötte be.

Az alkalmon a kórusok bemutatását (és sok egyéb szervezési kérdést is) dr. Bódiss Tamás (Református Zsinati Iroda) végezte, aki a társaság protestáns tagozatának vezetője.

Külön köszönet a társaság titkárának, Meszéna Beátának áldozatos munkájáért.

További képek a társaság Facebook-oldalán láthatóak:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.299030243547874.71765.100003227030322&type=1

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben