Márton-napi lampionozásra gyűltek össze Kisapostagon és Dunaújvárosban

Létrehozás: 2012. november 12., 12:54 Legutolsó módosítás: 2012. november 12., 12:56

Dunaújváros – A rövid, de tartalmas hétvégén a környék két evangélikus templománál is szép számú résztvevővel zajlottak a Márton-napi lampionos felvonulások. Szöveg és fotó: Stermeczki András

Kisapostagon pénteken délután a Benedek Elek Iskolában készültek el a pedagógusok segítségével a lámpások, és innen indulva érkezetek a gyermekek az evangélikus templomhoz, melynek udvarában a következő feladat várt rájuk: keressék meg a libák számára értékes kincseket, szám szerint vagy negyvenet. 

Az alufóliába csomagolt csigák felkutatását követően a gyülekezeti házban már valóban fogyasztható étek várta a megéhezett vándorokat. Eközben megismerhették Szent Márton legendáját, illetve ennek evangélikus átiratát Luther Márton születésének 530. évfordulóján.

Hasonlóan tartalmas program várta a dunaújvárosi családokat is vasárnap délután. Itt a templomi áhítatot követően – énektanulás és szintén Márton-napi történetek – a gyülekezeti teremben készültek el helyben a kis lámpások. Aztán a belső templomudvarban igéslapokat találhattak a kicsinyek – „Én vagyok a világ világossága, aki engem követ nem jár sötétségben hanem övé az élet világossága." /Jn 8,12/ – édességgel „fűszerezve", majd nagyobb kört megtéve érkeztek a város egyik magasabban tündöklő hegyére, a 48-as emlékműhöz.

Bátor énekléssel indultak innen vissza a sötét templomtérbe mécseseikkel, hogy beragyogják az éj sötétjét és megvilágosítsák az emberek szívét. Az Úrtól tanult imádságot követően még lehetőség volt felfalni a kemencében az asszonyok segítségével sült finom étkeket.

Köszönet minden résztvevőnek és segítőnek! Erős vár a mi Istenünk!

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben