Gáncs Péter: a börtönlelkészségnek élet-, család- és országmentő szerepe van

Létrehozás: 2012. november 08., 15:41 Legutolsó módosítás: 2012. november 14., 20:21

Budapest – A börtönlelkészségnek élet-, család- és országmentő szerepe van – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Magyar Testvéri Börtöntársaság ünnepi konferenciájának nyitó áhítatában csütörtökön a Parlamentben. Forrás: MTI

A börtönmissziós és bűnmegelőzési szervezet fennállásának 20. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen Gáncs Péter rámutatott: a börtönlelkészek azt hirdetik, hogy a fogvatartottak is megtalálhatják az elveszített reménységet és azt a jövőt, amiben addig nem hittek.
Kiemelte, hogy a börtönben önmagukkal, embertársaikkal és Istennel meghasonlott embereket tartanak fogva, „Isten azonban a rosszat jóra tudja fordítani, az emberek életét meg tudja változtatni", a lelkészek pedig „a jó hír vivői". Az a munka, amit végeznek, arról szól, hogy „kisiklott életek a helyükre kerüljenek és az isteni terv megvalósuljon" – jegyezte meg.
Roszik Gábor, a Magyar Testvéri Börtöntársaság elnöke arról beszélt, hogy a magyar szervezet ötvenedikként lépett be a jelenleg 129 tagot számláló Nemzetközi Börtöntársaságba (Prison Fellowship International). Kitért arra: a fogva tartottaknak segítenek abban, hogy szülőként karácsony előtt ajándékokat tudjanak adni gyermekeiknek a beszélő során.
Elmondta, hogy a család azért fontos, mert azok, akik nem tudnak visszamenni a börtönből hozzájuk, hatszor nagyobb eséllyel esnek vissza a bűnöző életmódba a statisztika alapján. Megemlítette, hogy 1997 óta szerveznek nyári táborokat a fogva tartottak gyermekeiknek, és adataik szerint közülük senki nem került börtönbe. Beszámolt arról is, hogy több éve rendeznek bibliaismereti vetélkedőket, amelyen az ország 33 börtönéből 30 rabjai vesznek részt.
Ronald W. Nikkel, a Nemzetközi Börtöntársaság elnöke köszöntőjében rámutatott: ha egy társadalom nem tud békét hozni a börtönben lévőknek, akkor „az a társadalom megbukott", ezért a börtönlelkészség az egyik legfontosabb munka. Programjaikon keresztül és a beszélgetések során „az érdeklődő hallgatásukkal" a börtönlelkészek „viszik a világosságot" a fogva tartottaknak – tette hozzá.
Elmondta: egy ecuadori börtön embertelen körülményeiről beszámolt az akkori ottani elnöknek, aki elmondta neki, hogy ő is éppen abban a börtönben tért meg.
Firtl Mátyás KDNP-s országgyűlési képviselő azt mondta: a társadalom és az elítéltek közös érdeke, hogy a börtönből való szabadulás után a beilleszkedés zökkenőmentesen menjen végbe. Keresztényként kötelességünk segíteni azoknak, akik életük során megbotlottak – fogalmazott.
Csóti András vezérőrnagy, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának megbízott országos parancsnoka miután tolmácsolta Pintér Sándor belügyminiszter üdvözletét, felidézte: a négy nagy egyház összefogásával alakult meg a börtönlelkészi szolgálat, ami a büntetés-végrehajtás szerves része és „végtelenül hasznos". Ez a terület az, ami nem anyagi kérdés, hanem szándék és tisztesség kérdése - fűzte hozzá.
Magyari Márton, a Magyar Testvéri Börtöntársaság ügyvezetője közölte: az evangélikus teológiai hallgatók hetente egyszer járnak a váci börtönbe, hogy foglalkozzanak a fogva tartottakkal, akikhez rendszeresen jár Dinnyés József énekes-gitáros is, hogy vallásos dalokat adjon elő nekik.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben