Új kezdet – Felszentelték az imaházat Tokajban – Fotókkal!

Létrehozás: 2011. augusztus 08., 14:25 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 08., 17:13

Tokaj – Asztalos Richárd 2010 nyarán – közvetlenül avatása után – a Tállya-Abaújszántó-Tokaj-Sátoraljaújhelyi Missziói Evangélikus Egyházközségben kezdete meg szolgálatát beosztott lelkészként. Eltelt egy esztendő, és máris, a gyülekezetépítés egy igen fontos fejezetét tudhatja maga mögött. 2011. augusztus 6-án a tokaji közösség új imaházának szentelésére gyűlhetett össze – a rémisztő esős időjárás előrejelzés ellenére, a hét legmelegebb napján. Szöveg és fotó: Horváth-Hegyi Áron

 
 
Új kezdet – Felszentelték az imaházat Tokajban – Fotókkal!

Sándor Frigyes esperes, dr. Fabiny Tamás püspök és Asztalos Richárd lelkész

Az 1785-ben épült tokaji evangélikus templom legutóbb 1924-ben lett felújítva. Az utóbbi évtizedben azonban ismét oly mértékben megromlott az állapota, hogy azt – biztonsági okokra tekintettel – már a helyi közösség sem merte használni istentiszteletek tartására. Ezért a havi rendszerességű istentiszteletet egy helyi étterem – ingyen használatra bocsátott – különtermében kellett tartaniuk.

A templom túlontúl nagy felújítási költsége miatt a Magyarországi Evangélikus Egyház illetékes vezetői végül úgy döntöttek, hogy a kárpótlás lehetőségét kihasználva az épületegyüttest visszaadják Tokaj városának, hogy a kárpótlási összegből megoldhassák egy másik ingatlan megvételét, ahol a parókia, az imaterem és egy – bárki számára igénybe vehető és pihenésre bérelhető – vendégszoba kerülhet kialakításra.

A tavaly ősszel gondosan kiválasztott épület a főút mentél fekszik (Ady Endre út 19/B), sok szempontból ideális helyen. Most, hogy a gyülekezet lelkésze Asztalos Richárd a missziói egyházközség szívében fog lakni, a környék evangélikusai és a közösségre vágyók könnyben elérhetőek lesznek. Istentisztelet minden vasárnap délelőtt 9 órától lesz ettől kezdve. 

A 16. század első felében megalakult gyülekezet tehát továbbra is marad a városban, és reménység szerint méltóképpen képviseli a lutheránus hagyományokat és hitet az elsőként Batizi András protestáns prédikátor által gondozott vidéken.

A köszöntések sorában felszólaló, ötezer fős község polgármestere Májer János örömét fejezte ki, hogy az evangélikus közösség nem vonult ki Tokajból és továbbra is az öt jelenlévő felekezettel együtt színesíti a város életét, és hozzájárul annak – és az ország – „erkölcsi megerősödéséhez”. Az önkormányzat és az evangélikus egyház viszonyára a baráti hang jellemző, amely megmutatkozik a lelkészek becenéven való megszólításában is („Öcsi", „Ricsi"). Az ünnepségen több ízben is megemlítésre került Asztalos Richárd elődje Mezey Gábor („Öcsi”), akinek mindvégig, még halálos ágyán is szívügye volt a gyülekezet sorsa és jövője.

A szentelési ünnepségen dr. Fabiny Tamás püspök hirdette Isten igéjét a Zsolt 26,8 alapján: „URam, szeretem házadat, ahol laksz, dicsőséged lakóhelyét”.

„Isten nem az enyészet Istene – mondta a püspök. – Újat tud és akar alkotni az emberileg reménytelen helyzetekben is. Nehéz szívvel váltunk meg a régi templomtól. Szerettük volna megmenteni. Akik nehéz szívvel búcsúztak, nézzenek most szét és lássák a kőből épült új házat, amely nemcsak Isten háza, de ember hajléka és gyülekezet otthona is, ahol az ünnepnapokon túl a hétköznapokban is meg lehet találni Istent. Tekintse ezt a gyülekezet sajátjának! Jézus jelenlétének tudatában lehetünk együtt, de fontos a mi tudat is: a legkisebb közösségnek is szüksége van, hogy átélje a „nagy" áldásait, amikor ünnepelni jövünk össze szórványhelyzetből, a Tállya-Abaújszántó-Tokaj-Sátoraljaújhelyi Missziói Evangélikus Egyházközség minden szegletéből.”

További képek diavetítéssel nézhetőek meg az Északi Evangélikus Egyházkerület honlapján:

http://eszak.lutheran.hu/mediatar/kepgaleria/2011/2011.08.06-tokaji-imahazszenteles

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben