Az egyházi fenntartású közösségi intézményeknél is lehetne az elítélteknek közérdekű munkát végezni

Létrehozás: 2012. november 23., 22:16 Legutolsó módosítás: 2012. november 26., 09:20

Vác – Az országban elsőként állapodott meg történelmi keresztény egyházakkal a Pest Megyei Kormányhivatal annak érdekében, hogy a jövőben bevonják a felekezeteket a közérdekű munkabüntetés letöltésébe Pest megyében. A témában 2012. november 24-én Vácott rendezett konferencia után a Váci Római Katolikus Egyházmegye, a Magyarországi Evangélikus Egyház, az Észak-pesti Református Egyházmegye, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal képviselői írták alá az együttműködési szándéknyilatkozat. Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében Gáncs Péter elnök-püspök vett részt az alkalmon. Szöveg: Pest Megyei Kormányhivatal, fotó és hangfelvétel: Kiss Tamás

Konzultációra hívta a Pest Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata a Pest megye területén működő evangélikus, katolikus és református egyház vezetőit, lelkészeit. A konferencia célja az volt, hogy megismertesse az igazságügyi szolgálat feladatai közt szereplő közérdekű munkabüntetés végrehajtását az egyházakkal, és ezen a területen együttműködést kínáljanak fel számukra. 

Az eseményen Beer Miklós váci megyéspüspök, valamint Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott és Jeney Orsolya igazságügyi helyettes államtitkár köszöntötték a jelenlévőket. Tarnai Richárd köszöntőjében kiemelte, az országban elsőként a Pest Megyei Kormányhivatal kezdeményezett együttműködést az egyházakkal a közérdekű munkabüntetés letöltésének kapcsán, és nagyon bíznak abban, hogy példájukat más megyék is követni fogják.

A konferencián Villám Péter, a Pest Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat igazgató-helyettese és Tibay László pártfogó felügyelő tartott szakmai előadásokat. A konzultáción elhangzott, a közérdekű munka a főbüntetések egyike, amely súlyát tekintve a pénzbüntetés és a szabadságvesztés között helyezkedik el. A Pest Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat szakembereinek az a tapasztalata, hogy az ítélethozók nagy arányban alkalmazzák ezt a büntetési nemet olyan esetekben, amelyekben a büntetés elérheti célját szabadságelvonás nélkül is. A közérdekű munkabüntetés jótékonyan hathat az elítélt cselekménye, személye és a társadalmi megítélés közötti feszültség feloldására, valamint a köz javát szolgálhatja olyan önkormányzati, civil szervezeten, alapítványon vagy egyházon keresztül, amelyek vállalják az elítéltek foglalkoztatását.

A büntetés végrehajtása érdekében a törvény lehetővé teszi, hogy nem csupán önkormányzatok, de más szervezetek is fogadhassanak elítélteket, olyanokat, akik helyben végzett munkájukkal segítséget tudnak nyújtani az adott egyházközségekben. Pest megye területén számos olyan település található, ahol az önkormányzatok nem tudnak lehetőséget biztosítani az elítéltek foglalkoztatására. Ilyen például Alsónémedi, Budaörs, Csévharaszt, Farmos, Gomba, Gyál, Jászkarajenő, Kemence, Kőröstetétlen, Makád, Mikebuda, Nagybörzsöny, Nagykáta, Nyársapát, Pánd, Pilis, Ráckeve, Szentlőrinckáta, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigetszentmárton, Szigetújfalu, Taksony, Törtel és Tura. 

A befogadó letöltőhelyek felvevőképessége a növekvő ügyszámok miatt egyre inkább korlátozott, valamint további problémát jelent a rendszeres munkavégzéssel rendelkező elítéltek hétvégi foglalkoztatása is. Ha nem sikerül az elítélt lakóhelyén letöltőhelyet találni, ez esetben megreked a büntetés végrehajtása. Az ügy öt éven belül elévül, és az elítélt „megússza” a büntetést, így az nem éri el célját.

Hazánk minden településén van olyan elvégzendő munka, ami fontos lenne a köz szempontjából, és a társadalom épülését szolgálná. A munkabüntetéses elítéltek hiánypótló munkát tudnak végezni, és foglalkoztatásuk az ő szellemi és lelki fejlődésüket is szolgálja, hiszen a büntetés letöltése az a jóvátétel, amelyet az elítélt nyújt a sérelmek miatt a köz javára.

Pest megye minden településén jelen vannak a történelmi egyházak, amelyek a lelki tevékenység mellett épületeket, templomokat, közösségi tereket, temetőket, oktatási-nevelési intézményeket tartanak fenn, szolgálva ezzel a helyi és tágabb közösségek érdekeit. A munkabüntetés végrehajtására az egyházak említett fenntartási kötelezettsége lehet a kapcsolódó pont. A helyi egyházközségek minimális adminisztratív teherrel, bérköltségek nélkül juthatnak munkaerőhöz, valamint jelenlétükkel hozzájárulhatnak az elítélt jogkövető magatartásának kialakításához és lelki fejlődéséhez.

Pest megyében már vannak jó példák is a kezdeményezésre, Biatorbágy, Budaörs, Zsámbék, Albertirsa, Hernád településeivel már évek óta megvan a folyamatos együttműködés ezen a téren, és fogadnak elítélteket.

A Vácott rendezett november 24-ei konzultáció után a Váci Római Katolikus Egyházmegye képviseletében Dr. Beer Miklós megyéspüspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében Gáncs Péter elnök-püspök, az Észak-pesti Református Egyházmegye képviseletében Sipos Bulcsú Kadosa esperes, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Tarnai Richárd és a Pest Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának igazgatója, Zombor Ferenc látta el kézjegyével az együttműködési szándéknyilatkozatot.

A mellékelt hangfelvételen Endreffy Géza budaörsi evangélikus lelkész és Hutóczky Béla etyeki római katolikus plébános hallható, akik a programban részt vevő gyülekezetvezetőként saját, gyakorlatban szerzett tapasztalataikról beszéltek.

 
Fájlok
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben