80 éves a rákosligeti templomunk

Létrehozás: 2012. november 19., 10:55 Legutolsó módosítás: 2012. november 24., 15:18

Budapest – A templom felszentelésének 80. évfordulójáról emlékeztek meg 2012. november 18-án Rákosligeten. Szöveg: ifj. Zászkaliczky Pál, fotó: rakoskeresztur.lutheran.hu

Alig telt el egy év Rákosliget megalapítása után, amikor 1900 karácsonyán először tartottak eleink ezen a településen evangélikus istentiszteletet, akkor még az iskola tantermében. A templomépítés gondolata is hamar megfogalmazódott, de a helyi takarékpénztár csődje, majd a világháború gazdasági katasztrófája kétszer is elvitte az addigi megtakarításokat. Így csak harmadik nekifutásra sikerült annyi pénzt összegyűjteni, hogy neki tudjanak fogni az építkezésnek.

Két nevet kell különösen is kiemelni. Geyer H. Viktor korábbi, majd dr. Pajor Ákos későbbi felügyelő sokat tett azért, hogy a ligetiek nagy álma megvalósulhasson. (Nekik állított emléktáblát a templomban három éve a gyülekezet dr. Léránt István akkori felügyelő kezdeményezésére.) 1928-ra sikerült telket kapni a községtől. Majd néhány év múlva Sándy Gyula műegyetemi tanár már a terveket mutatta be a presbitériumnak. Az építkezés 1932 júniusában kezdődött, és ugyanazon év november 20-án Raffay Sándor bányakerületi püspök fel is szentelte ezt az egyszerűségében is gyönyörű, az evangélikus jelmondatát minden elemében szépen kifejező templomot.

Erre emlékeztünk 2012. november 18-án. Az ünnepi istentiszteleten Szabóné Mátrai Marianna püspökhelyettes reménység vasárnapjának evangéliuma, Mt 24,1–14 alapján hirdette Isten igéjét. Párhuzamot vont a templomépítők jövőbe vetett reménysége és a gyülekezetnek a Krisztus visszatéréséhez kötődő reménysége között. Az a Jézus, aki megsiratja a jeruzsálemi templomot, ami megjövendöli az ő követőinek szenvedését, az üldöztetéseket, a háborúkat és katasztrófákat, ugyanaz, mint aki a mindvégig kitartók számára megígéri az üdvösséget.

Délután folytatódott a gyülekezeti program. Az ünnepi hangversenyen Bolyhosné Pethő Ildikó orgonaműveket játszott, valamint a Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárai szolgátak. Albert Gábort trombitán, Jutasi Miklós oboán, Mirák József gitáron és Murányi László klarinéton játszott. A zeneművek között szavalattal Littai Fanni szolgált. A www.templom.hu oldal szerkesztője, Bajkó Ferenc településmérnök, pestszentlőrinci gyülekezetünk tagja tartott előadást a magyarországi evangélikus templomok stílusfejlődéséről és Sándy Gyula templomépítő munkásságáról.

Hálásak vagyunk Urunknak, hogy napról napra, évről évre megújítja rajtunk kegyelmét, így van még időnk templomépítő elődeink szolgálatáért és Urunk túláradó kegyelméért köszönetet mondani.

További képek:

http://rakoskeresztur.lutheran.hu/honlap/bal-menu/fotoalbum/2012/2012.11.18.-80-eves-a-rakosligeti-evangelikus-templom/

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben