„Nagy az ő szeretete irántunk, az Úr hűsége örökké tart” – 15 éves a nagycserkeszi evangélikus templom – hangos tudósítás

Létrehozás: 2012. november 13., 11:04 Legutolsó módosítás: 2012. november 13., 17:00
Fájlok

Luther névnapján (2012. 11. 11-én) délelőtt tartották a 20 éve önállósult Nagycserkeszi Egyházközségben a templom felszentelésének 15. évfordulóját Dr. Fabiny Tamás püspök szolgálatával; aki a meghívón olvasható zsoltárvers (Zsolt 117,2) alapján prédikált. A hálaadó istentisztelet oltári szolgálatában részt vett Zsarnai Krisztián esperes és Torzsa Tamás helyi parókus is. Szöveg és hangfájl: Garai András www.garainyh.hu

A gyülekezet ifjúsága a lelkész gitár kíséretével énekelt, majd a nagycserkeszi asszonykórust hallgathatták a freskókkal díszített, világos templomot teljesen megtöltő helyi gyülekezetből, valamint a környező tanyabokrokból és a korábbi anyagyülekezetből, Nyíregyházáról érkezett evangélikusok.

Fabiny Tamás püspök az időt és az időtlenséget helyezte igehirdetése középpontjába. Az Úr hűsége örökké tart, ám az elmúlt 15 esztendő mégis nagy idő a földi ember számára, aki a véges időben él, de a végtelen idő, az örökkévalóság felé tart. Mi az idő? Mi a tér? – tette fel a kérdést, s felelt is a püspök: Isten teremtette mindkettőt, amikor elválasztotta az eget a földtől, a világosságot a sötétségtől. A végtelen időben ő adta 15 éve ezt a megszentelt teret a nagycserkeszi gyülekezetnek, hogy itt őreá figyeljenek, igéjét hallgassák, s az itt töltött óra megszentelt idő legyen. A végtelen Isten szeretetével találkozhat itt az ember, s ő az örökkévalóságot kínálja fel nekünk! Szeretetben mérhető ajándékokat kell adnunk egymásnak, időt kell ajándékoznunk egymás számára. Tehernek vagy ajándéknak tekintjük-e az időt? Ismerjük fel, hogy az idő nemcsak órákból és percekből áll, hanem szeretetből és akaratból! Jézusnak mindig volt ideje az ember számára, s a véges időben mi is megtapasztalhatjuk a végtelen Isten örökkévaló szeretetét és hűségét!

Az ároni áldás után a szomszédos, nyírteleki evangélikus gyülekezet küldöttségének énekszolgálata következett, majd a helyi énekkar dicsőítő, hálaadó énekei vezették be a templomi ünnepi közgyűlést, melyet Szuhánszki István felügyelő igei köszöntése nyitott meg. Torzsa Tamás 2008-tól itt szolgáló, s egy éve parókusnak megválasztott lelkipásztor ismertette a gyülekezet történetét, melynek gyökerei 1753-ig nyúlnak vissza. A cserkeszi pusztára települtek tirpák őseik, s éppen hatvan éve alakult meg a Sipos bokor helyén, 1952-ben Nagycserkesz község, ahol előbb Balczó András és Megyer Lajos gondozta a gyülekezetet, de a templom építését csak Laborczi Géza szolgálatának ideje alatt kezdhették el. 1989. november 18-án tette le az alapkövet Szabó Gyula esperes, és 1997. november 2-án D. Szebik Imre szentelte fel, az akkor már öt éve a Nyíregyházi Gyülekezetből önállósult egyházközség saját templomát. Azóta megtörtént a tető felújítása és az alagsori helyiségek fűtését is megoldották.

Köszöntést mondott a jubileumi közgyűlésen az esperes, a templom építését elkezdő s az óta Nyíregyháza–Kertvárosi parókus lelkész, dr. Fábri György egyházkerületi felügyelő, a helyi polgármester asszony, az Élim munkatársa, ahol a hónap első és harmadik vasárnapján délelőtt istentiszteletet tart Torzsa Tamás. Ő végül minden jelenlévőt meghívott a szomszédban lévő általános iskola tornatermébe, egy vasárnapi finom, házias ebédre, ahol az emlékezés és a kötetlen testvéri együttlét tovább folytatódott a véges időben, ám a christianusok itt is átélhették az örökkévaló Isten végtelen szeretetét és hűségét.

További képeket az Északi Egyházkerület és a Nyíregyházi Egyházközség honlapjainak képgalériáiban találnak.         

 

 

 

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben