„Átragyog-e rajtunk?” – Tamásiban zárult a Túrmezei-emlékév

Létrehozás: 2012. november 20., 01:35 Legutolsó módosítás: 2012. november 20., 15:51

Tamási – A Túrmezei-év záróeseményeként parkot neveztek el Tamásiban a város szülöttéről, a száz éve született Túrmezei Erzsébet evangélikus diakonissza költőnőről. 2012. november 19-én megrendezték a hagyományos Erzsébet-napi Túrmezei-szavalóversenyt is. Szöveg és fotó: Kiss Tamás

A Tolna megyei város könyvtárában immár hagyományt teremtve, harmadik alkalommal tartottak Túrmezei-szavalóversenyt, amelyre idén a huszonnyolc szavalón kívül több versenyen kívüli versmondó is jelentkezett. 

Az ünnepi megmérettetésen három korosztályban versengtek a versszerető diákok, akiket a felkészítő tanárokon és a büszke szülőkön kívül lelkesen hallgatott Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, Görög Zoltánné, a Fébé Evangélikus Diakonisszaegyesület főnökasszonya, a Tolna-Baranyai Evangélikus Egyházmegye elnöksége, Szabó Vilmos Béla esperes és Andorka Árpád felügyelő, valamint Ribányi József polgármester és Széles András alpolgármester. 

A két részből álló verseny első felében kötelező, majd szabadon választott versekkel készültek a gyerekek. Amíg a zsűri meghozta döntését, az ökumenikus összetételű csapat a kisváros központjában a művelődési ház és a könyvtár előtti zöldterületen gyűlt össze, hogy felavassák immár Túrmezei Erzsébet park néven azt a helyet, ahol ezentúl emlékkő hirdeti majd a költőnő nevét. 

A köszöntések sorát Gáncs Péter püspök áldása zárta, hirdetve, hogy egy költő addig él, amíg verseit szavalják, és a Tamásiban tapasztaltak alapján Túrmezei Erzsébet sokáig velünk marad, sokunk örömére.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben