Könyvbemutató - Alternatív globalizáció a népekért és a Földért

Létrehozás: 2009. január 11., 20:26 Legutolsó módosítás: 2009. január 11., 20:26

Időpont: 2009. február 17, 17 óra Helyszín: a Pilinszky János Irodalmi Kávéház (Budapest, V. Váci utca 33.) A kiadványról beszél: - Rogate R. MSHANA (az Egyházak Ökumenikus Tanácsa (EÖT) Igazságosság, béke és teremtés munkacsoportjának vezetője); - GÁNCS Péter (evangélikus püspök); - FÜLÖP Sándor (a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa)

Esemény megnevezése:
  • könyvbemutató
  • Alternatív globalizáció a népekért és a Földért
Időpont: 2009. 02. 17.
mikortól: 17:00 meddig: 20:00
Helyszín: Budapest, Pilinszky János Irodalmi Kávéház
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

GÖMBÖCZ Elvira (szerk.)
Alternatív globalizáció a népekért és a Földért
(Luther Kiadó - Védegylet, 2008. 188 oldal, 980 forint)

TAKÁCS-SÁNTA András könyvajánlója

A világméretűvé válás (vagyis a globalizáció) bírálata az egyházaktól? Magyar-országon ez bizony igen szokatlan, legalább is egyelőre. Nem úgy a világ számos más táján.
A kötet gerincét adó megnyilatkozás az újszabadelvű (neoliberális) világmére-tűvé válásnak a keresztény szemléletű bírálatát adja. Ámde nem csupán bírál, hanem igyekszik párhuzamos megoldásokat is fölmutatni. És teszi mindezt rendkívül színvona-lasan.
A megnyilatkozás az Egyházak Ökumenikus Tanácsa (EÖT, alapítva 1948-ban) irányításával készült 2005-ben, teológusok és közgazdászok gyümölcsöző együttműkö-dése nyomán.
A mai világméretűvé válás folyamatának romboló hatásai közül elsősorban a nemzedéken belüli egyenlőtlenségek ellen emeli föl a szavát. Igen hangsúlyosan kerül-nek szóba azonban a környezeti gondok is, és ezek kapcsán a nemzedékek közötti igaz-ságosság kérdése.
A kötet azonban nem csupán ebből a megnyilatkozásból (és az annak kivonata-ként tekinthető 2006-os EÖT-nyilatkozatból) áll. Szerepel még benne négy tanulmány is.
Az első a szerkesztő, GÖMBÖCZ Elvira utószava;
a második, összefoglaló jellegű tanulmány NAGYPÁL Szabolcs (a pannonhalmi Békés Gellért Ökumenikus Intézet (BGÖI) ökumenikus teológusának) történeti áttekin-tése az ökumenikus mozgalom gazdasági tanításának korszakairól;
a harmadik írás JÁVOR Benedek (Védegylet) írása az egyházak és a civil szer-vezetek közös ökológiai felelősségéről;
végül pedig a negyedik SZABÓ Lajos (az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) volt rektora) igen személyes hangvételű zárszava.
A bírálói sok rosszat elmondtak már az újszabadelvű világméretűvé válásról. Azt azonban idehaza ritkán, hogy Isten elleni vétek volna. A kötet ezt hangsúlyozza erő-teljesen és meggyőzően, továbbá az igazságos gazdaság megteremtésének sürgető szük-ségét.
A szerkesztő és a fordító másokkal együtt reménykedik abban, hogy a könyv párbeszédet indít majd el a hazai keresztény egyházak és híveik körében ezen életbevá-gó témákról.

Könyvbemutató
Időpont: 2009. február 17, 17 óra
Helyszín: a Pilinszky János Irodalmi Kávéház (Budapest, V. Váci utca 33.)
A kiadványról beszél:
- Rogate R. MSHANA (az Egyházak Ökumenikus Tanácsa (EÖT) Igazságosság, béke és teremtés munkacsoportjának vezetője);
- GÁNCS Péter (evangélikus püspök);
- FÜLÖP Sándor (a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa)

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • iCalendar
  • vCalendar
  • Küldés levélben